
EL CONSUMIDOR DE 2021
El consumidor de 2021 és diferent al que coneixíem abans del coronavirus i la crisi econòmica i sanitària que ha comportat. Això ha provocat canvis substancials en els consumidors. Un dels canvis es reflecteix en els canals als quals recorren per a obtenir informació sobre un producte o servei.
Abans de la crisi un 30% dels consumidors compraven amb regularitat en el canal en línia; ara un 46%.
La disminució dels ingressos ha fet que la relació entre qualitat i preu sigui el principal factor de compra per al 70% dels consumidors. A més la facilitat per a adquirir el producte ha pujat un 42% (segons xifres de KPMG).
Els usuaris cada vegada són més digitals i es preocupen molt més per l’economia i la seguretat sanitària.
“Les marques han d’adaptar-se amb rapidesa i flexibilitat parell guanyar la confiança del consumidor”. Jesús Madurga.
1. Experiències sense contacte
La situació que estem vivint demana un pas més en la digitalització en el procés de compra, tant en els pagaments contactless, evitar pantalles tàctils com satisfer a l’usuari amb l’experiència de compra. Segons un estudi de la consultora Capgemini: el 71% dels consumidors espanyols estan predisposats a interactuar amb tecnologies sense contacte durant la pandèmia i el 60% encara quan aquesta hagi acabat.
“L’objectiu és crear una experiència personalitzada per al comprador; podent experimentar un producte fora de la botiga física”.
2. Compres en línia
Els consumidors compren en línia per a evitar multituds i aglomeracions a les botigues físiques.
3. Consumidor en manera estalvio
L’usuari s’ha tornat més selectiu a l’hora de comprar, ja que la crisi econòmica que ha generat el covid els ha afectat de ple. La relació qualitat/preu és un dels factors principals en la decisió de compra. A més de la confiança de l’empresa, la seguretat personal o la varietat de productes i serveis disponibles.
4. Compres locals
En aquest cas, l’usuari és més solidari amb els comerços locals i molts fan costat als petits negocis. També podem observar com el consumidor de 2021 segueix pràctiques impulsades per la sostenibilitat en la seva vida diària.
5. Diferents perfils
El consumidor de 2021 és més estalviador amb un consum més conscient. Aquest exigirà més informació dels productes que vulgui comprar a més de demandar immediatesa i poder consumir informació del producte o servei de la manera més senzilla possible.
Els formats clau són els vídeos i els continguts multimèdia; cridaran l’atenció i retindran a l’usuari per a augmentar la conversió de compra.
Un estudi realitzat per l’equip de Market Insight de Google amb la consultora de The Cocktail afirma que la situació en la qual ens trobem actualment, ha fet aparèixer nous i diferents perfils de consumidors.
a) Resistent -> Afectats econòmicament, per això posposen els plans i projectes a llarg termini. Destaquen optimisme i constància. Majoritàriament dones de 40 anys aproximadament amb un nivell socioeconòmic baix.
b) Espantat -> Preocupats, previnguts i responsables són les tres principals característiques d’aquest perfil. No han experimentat grans conseqüències negatives econòmiques. Anteposen la salut abans que la seva economia domèstica. Persones entre 45 i 55 anys amb un nivell socioeconòmic mitjà.
c) Empoderat -> Positius i tranquils. No s’han vist afectats emocional ni econòmicament. Han normalitzat la situació i el seu dia a dia no ha estat afectat. Majoritàriament homes amb un nivell socioeconòmic alt.
d) Expectant -> El covid no els ha suposat conseqüències negatives. Mostren preocupació per la seva economia a llarg termini. La seva situació laboral com el seu estil de vida es manté. Persones joves, entre 18 i 24 anys amb major preocupació per la sanitat que per l’economia.
e) Shockeado -> Xoc provocat principalment per la pandèmia. Els més afectats emocionalment. Frustració i desconcert són les sensacions més destacades. En els últims mesos la seva preocupació i malestar per l’economia i per la salut ha augmentat. Joves amb un nivell socioeconòmic mig-baix, el qual es preveu, a llarg termini, un descens de la despesa que realitzen .
Amb tota aquesta informació, ens serà més fàcil acostar-nos al consumidor de 2021 i arribar a despertar, en aquests temps, el seu interès cap a la nostra marca.